Nezařazené

Exkurze v mlékárně Goldsteig Käsereien Bayerwald GmbH v Chamu

V pondělí 18. září 2023 navštívili žáci 3. a 4. ročníku oboru Agropodnikání, jejich třídní učitelé a vedení školy mlékárnu Goldsteig v bavorském Chamu.

Goldsteig Käsereien Bayerwald GmbH je jedním z nejvýznamnějších výrobců mozarelly v Německu a exportuje tento produkt téměř do všech evropských zemí. Dále se zde vyrábí ementál, aldammer, ricotta, mascarpone, máslo a koncentrát odstředěného mléka. Kromě centrály v Chamu má mlékárna pobočky v Tittlingu a Stephansposchingu a zpracovává v nepřetržitém provozu mléko od bavorských a českých zemědělců. Každodenně branami závodu projede více než 250 cisteren, které do mlékárny přivezou více jak 2,5 milionu litrů mléka. Toto ohromné množství se v jednotlivých provozech, které jsou vysoce automatizované, zpracovává každý den nepřetržitě na sýry a ostatní mléčné výrobky.

Žáci a ostatní účastníci exkurze viděli výrobu mozarelly a ementálu od začátku až do konce, to znamená od příjezdu cisterny s mlékem až po expedici sýrů. Všichni si mohli poslechnout skvělý výklad od německých průvodců a neméně skvělý český překlad od Mgr. Grimm a od pana Gondeka. Na závěr dostali mozarellu v dárkovém balení, takže mohli zkusit, jak chutná sýr vyrobený také z mléka vyprodukovaného ve stáji na Školním hospodářství v Horšově. Naše škola je jedním z četných dodavatelů mléka do chamské mlékárny.

Text Ing. Miluše Fousová, ředitelka školy
Foto Mgr. Michaela Grimm

231003_1

Obrázek 1 z 22

Podobné příspěvky