KUCHAŘ – ČÍŠNÍK
obor 65-51-H/01 (od 1. 9. 2009 počínaje prvním ročníkem)
Školní vzdělávací program (PDF soubor)
Zaměření na přípravu jídel a vykonávání podnikatelských aktivit v oboru.
Jedná se o tříleté studium zakončené závěrečnou zkouškou, absolvent získává střední odborné vzdělání (výuční list) a odbornou přípravu pro výkon oboru kuchař – kuchařka.
Profil absolventa učebního oboru
– Ovládá techniky opracování potravin a jejich zpracování
– Ovládá dělení a porcování běžných druhů jatečné zvěře, drůbeže a zvěřiny
– Umí přípravu běžných a technologicky náročných jídel teplé a studené kuchyně, moučníků a nápojů
– Umí posoudit kvalitu potravin
– Ovládá estetické úpravy jídel
– Ovládá obsluhu a sestavování jídelního lístku
– Zná základy správné výživy
– Osvojuje si obchodně podnikatelské činnosti
Cílem oboru kuchař – kuchařka je poskytnout základní poznatky z celé oblasti společného stravování s převažující orientací na úsek technologie přípravy jídel. Těžiště je v osvojování odpovídajících profesních dovedností a návyků. Jen tak mohou být absolventi oboru dobře připraveni na povolání a na samostatné vykonávání ve všech typech provozních jednotek.Absolventi se po nezbytném zapracování uplatní ve všech druzích a typech podnikatelských subjektů v oblasti stravovacích služeb. Osvojení základů podnikání umožní absolventům po delším zapracování stát se soukromým podnikatelem ve stravovacích službách.
Pracovní a ochranné pomůcky na odborný výcvik pro žáky 1. ročníku oboru kuchař – číšník
Kuchař – kuchařka:
– 1x rondon bílý, 1x rondon bílý s logem školy
(ušití zajistí škola po nástupu do 1. ročníku, cena 490,- Kč včetně DPH)
– kuchařské kalhoty bílé 3 kusy
– kuchařská čepice (lodička, kšiltovka)
– tričko bílé 3 kusy
– bílá kuchařská zástěra 2 kusy
– bílé kuchařské pracovní boty s pevnou patou a špičkou
– s protiskluzovou podrážkou.
Číšník – servírka:
– bílá košile/halenka
– černé kalhoty/sukně
– černý pásek (na pouzdro na kasírtašku)
– černé polobotky/lodičky na nízkém podpatku
– hoši černý motýlek.
Žák si musí u svého dorostového (obvodního) lékaře zajistit „Zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství“, který je nutný pro absolvování odborného výcviku.
Více v naší fotogalerii